Snoekvissen

Voor de beginnende snoekvisser
Het vissen op snoek is ongekend populair. Veel mensen hebben hun zinnen gezet op deze prachtige zoetwater rover.Dit is niet verwonderlijk want naast dat de snoek er prachtig en indrukwekkend uitziet is het ook een prachtige sportvis.In dit artikel probeer ik beginnende snoekvisser op weg te helpen met het vissen op snoek met kunstaas. Diverse onderwerpen zoals hengel, molen en kunstaas keuze komen aan bod.

Als sportvisser is het belangrijk om de basics te leren van het sportvissen, maar ook om je technieken steeds te verfijnen. Niet alleen om meer te vangen, maar ook om zorgvuldig met vis om te kunnen gaan. Zo zou elke roofvisser de kieuwgreep moeten kennen en elke karpervisser zou een onthaakmat moeten gebruiken.

Zulke zaken leer je tijdens de visles, maar ook tijdens onze evenementen van onze specialistengroepen. Daarnaast kun je hier veel online over vinden. Bekijk maar eens het Youtubekanaal van Sportvisserij Nederland met honderden sportvisvideo’s met tips & tricks.

Op www.vissendoejezo.nl lees je heel veel tips & tricks over de diverse vistechnieken en het verantwoord vissen.

Hengelkeuze
Over de hengelkeuze wil ik als eerste even kwijt dat er echt geen peperduur materiaal nodig is om te vangen, er zijn prima hengels in de handel die qua prijs tussen de 30 en 50 euro liggen zo hoef je niet direct een vermogen uit te geven. Als je later zeker weet dat je verder wil met de visserij op snoek dan kun je als je wil altijd nog een duurdere hengel aanschaffen. Bij de keuze van je hengel moet je op verschillende aspecten letten zoals de lengte en het werpgewicht. Wil je vanuit een boot op snoek gaan vissen dan kun je volstaan met een hengel van 200/220cm ga je vanaf de kant vissen dan is een langere hengel vaak meer geschikt 240/270cm is dan een goede keus. Ga liever niet langer dan 270 dit beïnvloed de gevoeligheid erg. Qua werpgewicht zou ik gaan voor een hengel met een werpgewicht van +/- 20-40gr hiermee kun je met veel soorten kunstaas vissen. Schroom ook niet om de hengelsport winkelier om advies te vragen als het een goeie is zal hij je met plezier helpen en adviseren. Doet hij dit niet probeer dan een andere hengelsportzaak waar je wel goed behandeld word het is namelijk voor jouw als beginner belangrijk dat je een hengelsport winkelier hebt met verstand van zaken.

 

De molen
Je hebt nu een hengel op deze hengel moet een molen komen te zitten. Het is belangrijk dat je bij het kopen van je molen je hengel mee hebt , de molen moet namelijk ‘gepast’worden. Dit ‘passen’ houdt in dat de hengel met molen erop een evenwichtspunt moet hebben dat net boven de molenhouder zit dit komt naar mijn idee niet heel precies maar anderen denken hier anders over. Door zo te zorgen dat je uitrusting in evenwicht is word je minder snel moe in je armen van het werpen ed.. Kies een niet al te grote spinmolen die lekker soepel draait. Een beetje spinmolen ligt in dezelfde prijsklasse als de hengels waarover ik het had. De slip van de molen moet perfect zijn want een hapering van de slip kan lijn/hengelbreuk en daarmee het verlies van de vis betekenen. En niks is erger dan je droomvis verspelen door een haperende slip. Ook bij de keuze van je molen is het slim de winkelier om raad te vragen hij weet tenslotte met welke molens de minste problemen zijn. Of je bij je molen de slip voor of achterop kiest is een kwestie van smaak. De lijncapaciteit hoeft niet erg groot te zijn honderd meter lijn erop is genoeg.
De lijn
Op de molen die we net aangeschaft hebben moet natuurlijk nog een lijn. De eerste keuze die je moet maken is of je voor een gevlochten (dyneema) of een nylon lijn gaat. Een gevlochten lijn is in vergelijking met een nylon lijn vele malen sterker bij een geringere diameter (als voorbeeld een nylon lijn van 20/00 heeft een trekkracht van 3-5 kilo een gevlochten lijn van die dikte heeft een trekkracht van 15- 20kilo) ook bezit een gevlochten lijn geen rek dit zorgt ervoor dat de bewegingen die het kunstaas maakt perfect doorgegeven worden aan de hengel waardoor je precies weet wat er onderwater gebeurd. Door het gemis aan rek is ook de haak beter te zetten. De gevlochten lijn is dus eigenlijk de ideale lijn voor het vissen met kunstaas! Waarom moet ik dan nog kiezen zult u denken, nou dat zit hem in het prijsverschil een klos met 100 meter nylon kost u zo’n 5 euro terwijl een klos met 100 meter gevlochten lijn u ongeveer het viervoudige daarvan kost. Gaat u voor een gevlochten lijn dan hebt u aan een diameter tussen de 15 en 20/00 genoeg 100 meter hiervan is waarschijnlijk niet genoeg om uw spoel op te vullen daarom moet met dan het eerste gedeelde van u spoel opvullen met nylon of garen. Gaat u voor een nylon lijn ,waar trouwens ook prima mee te vangen is, kiest u dan een diameter tussen de 25 en 30/00.
Onderlijnen
Bij het vissen op snoek moet er altijd een ijzeren onderlijn gebruikt worden dit in verband met de scherpe tanden van de snoek die de hoofdlijn doorsnijden. Kies je onderlijn het liefst minimaal 30cm de kortere onderlijnen van 10/15cm zijn te kort om dat de snoek soms diep gehaakt word en dan alsnog met zijn tanden de hoofdlijn raakt. Veel van de onderlijnen die op de markt zijn laten te wensen over de wartels en spelden zijn vaak veel te zwak. Test dit asjeblieft voor het vissen trek je de spelden of wartels zo stuk dan direct terug naar de winkel anders zul je vissen verspelen en dat is ten eerste niet fijn voor de visser die steeds kunstaas verliest en wat nog erger is is dat de vis met een stuk kunstaas zit opgescheept.
Kunstaas
We hebben nu een hengel, een molen met daarop een lijn en aan het eind van de lijn een ijzeren onderlijn. We zijn er wat materiaal nog niet want er moet ook nog kunstaas aangeschaft worden. Ik loop in het kort de even een aantal soorten kunstaas bij langs die het meest geschikt zijn.
We beginnen bij de spinner, de spinner bestaat uit een stalen as met aan het eind van de as een dreg en op de as een blad dat doormiddel van een ruitertje op de as is gemonteerd de spinner word vaak uitgebreid met pluimpjes wol en kralen. Bij het binnenvissen van een spinner zal het blad om de as gaan draaien dit veroorzaakt licht effecten en trillingen. Er zijn 2 basissoorten spinners verzwaarde en onverzwaarde vanzelfsprekend worden de onbezwaarde voor ondiep water gebruikt en de verzwaarde voor diep of sterk stromend water.
Het volgende soort kunstaas is de plug. De plug bestaat uit een stuk hout of plastic met een schoep. Een plug waggelt bij het binnenvissen verleidelijk door het water. Je hebt 3 verschillende soorten pluggen drijvende voor ondiep water zinkende voor dieper water en zwevende. Hier ga ik alleen in op de drijvende variant. De stand van de schoep bepaald de diepgang van de plug hoe meer horizontaal de schoep staat hoe dieper de plug zal duiken. De plug acht ik het meest geschikt om mee te beginnen dit omdat een plug bij het binnenvissen zelf al een verleidelijke actie bezit. Pluggen zijn er in veel verschillende grote en gewichten.

 

Het derde en laatste kunstaas dat ik hier wil behandelen zijn eigenlijk meerdere stukken kunstaas die ik graag onder een naam wil noemen namelijk het zachte aas.
Onder zacht aas versta ik twisters, shads en andere kunstaassoorten die zijn gemaakt van een soepel soort rubber. Zacht aas heeft een enorme aantrekkingskracht op alle roofvissen en zijn dus ook prima te gebruiken voor het vissen op snoek. Zacht aas word voorzien van een loodkop met daaraan een haak die door het lichaam heen word gehaald. Zacht aas is voor snoek op 2 manieren te vissen de eerste is het gemakkelijkst net zo als met de 2 eerder genoemde aassoorten kan je hem gewoon binnen vissen de staart zal dan een verleidelijke actie vertonen. Door dat het aas zo soepel is zal het ook bij langzaam binnen vissen zijn actie tonen. Hierdoor is het erg goed te gebruiken in de winter als de snoek wat slomer is. Om te zorgen dat ondanks het slome binnenvissen het kunstaas niet op de bodem komt moet er een lichte loodkop worden gebruikt. De tweede manier waarop zacht aas te vissen is door er ene wat zwaardere loodkop erin te doen en hem te laten afzakken naar de bodem , als hij de bodem heeft bereikt geef je een tik waardoor hij van de bodem omhoog komt dan laat je hem weer afzakken naar de bodem en je herhaalt dit keer op keer.
Natuurlijk zijn er nog meer soorten kunstaas die ik nu niet besproken heb zoals lepels, pilkers, jigs en jerkbaits ik acht die echter minder geschikt om mee te beginnen. Ik heb nu de materiaal keuze besproken en ik hoop dat ik jullie daar aardig mee op weg geholpen heb. Dit soort vangsten staan op je te wachten als je werk gaat maken van het vissen op snoek.