Feederhengels in het algemeen.

De hengels voor het feederen zijn er in verschillende maten en grote. Er kan echter een onderscheid gemaakt worden en worden opgedeeld.
Men spreekt over een light, medium en de heavy feeder.

Light: feeder (voor lichte korven.(40-50 gram)
Medium: feeder(voor de wat zwaardere korven.(70-80 gram)
Heavy: feeder (voor de zware korven.(100-120 gram)

De moderne feederhengel is gemaakt van carbon, glasvezel of een combinatie van beide materialen. Lengten van 3,5m tot 4,5m zijn het meest geschikt en meestal bekomt men deze lengten door drie tot vijf onderdelen te monteren. Ieder onderdeel is voorzien van een aantal ogen, er zijn er meer op de top dan onderaan,
en het aantal varieert tussen 15 a 20 stuks voor de ganse stok.

De geleideogen zijn vaak van aluminium of kunststof en soms voorzien van een ceramische antislijtlaag. Duurdere rods zijn dikwijls verlengbaar door een stuk te plaatsen (zonder oog) tussen molen en het eerste oog. Het gewicht van de werphengel (zonder molen) schommelt tussen de 200 a 500 gram.

 

De handgreep is meestal van kurk of kunststof en is voorzien van schroefringen om de molen stevig vast te klemmen op de hengel.
De light feederhengel,die gebruikt men voor de kleinere en niet stromende wateren. Deze zal ook korter van lengte zijn,ook kan men met deze light, de minder zware voerkorf gebruiken. Als men hierop een zware voerkorf inzet zal de lichte en flexibele top te sterk doorbuigen. De light zal ook worden gebruikt voor de kleinere vis. Ook zal de lente van de light niet echt langer zijn dan 2.10 meter.

Het gewicht van de voerkorf zal gemiddeld niet boven de 30-40 gram uitkomen. De medium feeder zal worden ingezet op een licht,stromend water. Hier word de lengte van de hengel en gewicht van de feeder groter. Ook kan men hier de zwaardere korf in zetten,om een korf toch door de lichte stroming van het water,op een juiste stek te laten liggen. Het gewicht van de voerkorf zal boven de 40 gram kunnen bedragen, op de hengel en top zal ook het maximale gewicht staan. Let hier goed op tijdens het kopen.
Het afsteunen van de hengels word beschreven in een ander hoofdstuk.
Heavy feeder zal worden ingezet op een sterk stromend water.Deze feeder hengel is met kop en schouders ook de langste en stug in gebruik. De voerkorf waar men dan mee vist zal een gewicht kunnen dragen van gemakkelijk 100 gram. Het afsteunen van een heavy feeder,in een sterk stromend water,is een ander verhaal als bij de light en de medium.
Hengel toppen zijn ervoor om de beet registratie zo goed mogelijk waar te nemen. Meestal spreekt men ook hier weer over een light,medium en heavy top. Soms worden er al topjes extra geleverd bij de aanschaf van een feeder hengel. Indien dit niet het geval is,kan men deze er bij kopen. Het kan dus erg handig zijn om deze er gelijk bij te kopen.

 

Laat U goed voorlichten ,bedenk voor dat u een hengel aanschaft,goed waar u deze wilt gaan inzetten. Ook kan men met de verschillende hengels,de afstanden beïnvloeden. De afstanden,die men kan gaan werpen zijn onderworpen aan de ervaring die men in huis heeft oefening baart kunst.
Ook de prijs en kwaliteit,zijn belangrijk. Denk dan altijd aan levensduur en onderhoud van de hengel. Dat Feedervissen.com voor u niet kan beslissen welke hengel u moet aanschaffen mogen duidelijk zijn .Maar laat u goed voorlichten en slaap er nog eens een nachtje over voor u een hengel aanschaft.

FEEDERVISSEN HOE, EN WAT IS FEEDERVISSEN EIGELIJK !!!
Feedervissen algemeen
Witvissen is en blijft de meest populaire tak binnen de hengelsport en dat is geen wonder want witvis zwemt zo’n beetje in elke sloot, plas of rivier in Nederland. Gebruikte men vroeger enkel en alleen een vaste hengel om voorn, Brasem, Zeelt en ga zo maar door achter de vinnen aan te zitten dan heeft de moderne sportvisser heeft heel wat meer technieken voor handen !!
Omdat je met de vaste hengel toch beperkt was in de te bevissen afstand kwam de feederhengel als geroepen. Een lange werphengel van het liefst een dikke drie meter om het aas veel verder te werpen. In het bovenste deel van de hengel kunnen verschillende toppen worden gestoken, afhankelijk van het werpgewicht en de lijndikte. De toppen die bij de hengel verkocht worden zijn vaak voorzien van een kleur. Er wordt veel met de kleuren rood, oranje en geel gewerkt.

 

Deze kleuren staan voor een bepaalde stugheid van het topeind. Op de wat duurdere hengels staat ook vermeld welke gewichten maximaal geworpen mogen worden.
De feederhengel is, als het op witvissen aankomt, een dodelijk wapen op elk type water. Met de feederhengel valt nu eenmaal machtig veel vis te vangen, vaak meer dan met de vaste hengel of de matchhengel. Op bepaalde wateren – en die zijn er ook bij u in de buurt – zijn vangsten van vele tientallen kilo’s voorn, brasem en of blei werkelijk niet uitzonderlijk en zeker niet alleen voor de specialisten weggelegd. De praktijk heeft uitgewezen dat ook beginners in de feedervisserij op goede dagen formidabele vangsten kunnen realiseren.

Nog een antwoord op de vraag “Waarom feedervissen?” vinden we in de eenvoud van deze visserij. Feedervissen is niks meer dan het vissen met een speciale werphengel (voorzien van een gevoelig topje) en een voerkorfje; de simpelheid zelve! Het moet wel heel gek lopen, willen beginners hun eerste pogingen niet meteen al beloond zien met een paar fraaie aanbeten en zelfs vissen. Zolang zij zich maar aan een paar basisregeltjes houden. Die komen later in dit verhaal aan bod.

Het feedervissen in al haar facetten is uit de moderne hengelsport gewoon niet meer weg te denken, vooral bij het wedstrijdvissen en de resultaten spreken voor zich. Het spreekt voor zich dat men voor deze techniek het juiste materiaal bij de hand moet hebben. Deze keuze wordt bepaald door het viswater en , de weersomstandigheden, de visstand.
Verder is het altijd een goede zaak om de dingen niet al te ingewikkeld te maken en een montage te gebruiken zonder al te veel toeters en bellen. Zorg er altijd voor dat alle elementen volledig op elkaar zijn afgestemd.
Feeder vissen doe je met een werphengel en een voerkorfje. Dit is een korf van draad of kunststof waarmee je een portie lokvoer direct bij je haakaas op de bodem kunt brengen. Het voerkorfje zit met een zijlijn vast aan de hoofdlijn. De korf is zo bevestigd dat die kan schuiven over de lijn. Hoe zie je dat je beet hebt: Je ziet dat je beet hebt wanneer je top beweegt. Je top kan bewegen doordat je ingooit en de lijn strak draait de top staat zo ietsjes krom gespannen staat als die gaat bewegen heb je beet en haak je de vis. Een tijdlang heeft het erop geleken, dat de Engelse methode van witvissen, die toch ook in de onze laaglanden langzamerhand begon door te sijpelen, voorbehouden zou blijven aan een handvol fanatieke hengelaars.

Waarschijnlijk wordt deze vorm van visserij een van de meest populaire vormen van vissen, omdat het zo’n spectaculaire bezigheid is. Bijna elke vis is er mee te vangen, behalve de actieve en voorzichtige soorten zoals de snoek en de snoekbaars.
Voor oudere vissers met een verminderd gezichtsvermogen is feedervissen een ware uitkomst. Zij hoeven niet langer te turen naar het minieme antennepuntje van een scherp afgesteld dobbertje. Bij het feedervissen wordt helemaal geen gebruik gemaakt van een dobber. De dunne, felgekleurde en gevoelige hengeltop fungeert als beet indicator.

Waarom is voeren zo belangrijk.
Voer is er niet alleen voor om de vis naar het aas te lokken,
het voer wat er in de voerkorf gaat is ook een transport middel om het aas op de gewenste afstand en plaats te krijgen. Gebruik ook altijd verse ingredienten.
Het voer zal ook dienen als werpgewicht om het aas op de stek te krijgen. U zult begrijpen dat er inmiddels vele soorten voer zijn, zowel kant-en-klaar als een eigen gemaakt voer. Een voer wat U kant-en-klaar in de betere hengelsport winkel verkrijgt zal misschien niet aan U eisen voldoen.

Let erop dat men een voer maakt of kant-en-klaar koopt geschikt is voor de witvis, dus voornamelijk voorn en brasem.

Indien U het in de winkel koopt laat U goed voorlichten over het voer
Om een gerichte vis sessie aan te gaan zal men een voer aan moeten maken voor voorn of voor brasem. Een voorn is niet zoals de brasem kieskeurig over zijn eten.
Uit ervaring is gebleken dat een brasem een lekkerbek is en op een iets zoeter aangemaakt voer afkomt.
Maakt U een voer voor brasem dan is de kans groot dat U ook voorn zult vangen, andersom word het een stuk moeilijker.

Om het voer in de voerkorf te krijgen moet men het voer bereiden. Als tip willen wij u meegeven maak het voer het liefst klaar aan de waterkant.
Hier zijn de meningen heel erg over verdeeld onder de vissers. Zie de twee verschillende reactie hieronder van vissers.

Reactie 1
Het is beter om het ruim van te voren aan te maken,vooral omdat feedervoer aan de buitenlucht blootgesteld wordt en dus nog sneller uitdroogt. Voor stilstaand water is droger voer soms juist goed voor een goede werking, maar op de Maas en zo wil je gewoon een optimale kleefkracht en minder werking. Zelfs al wil je met droger voer vissen dan nog is het beter om het ruim van tevoren aan te maken om er zeker van te zijn dat het niet te droog wordt.
Als ik het te kort van tevoren aangemaakt heb dan heb ik vaak een plantenspuit nodig om het uitgedrogende voer goed vochtig te houden.
De vochtigheid van het voer dat ik ruim op tijd heb aangemaakt hoef ik alleen op peil te houden
door steeds wat casters met een beetje water waar ze in liggen door het voer te mengen.

Reactie 2
Ik bevochtig mijn feedervoer altijd pas aan het water waar ik ga vissen en gewoon met het water waarin ik vis. In een aantal malen bevochtigen en netjes zeefen, flink wat maden en wat casters erin en vissen maar. Op ons viswater Noord Holland kanaal mag het wel een beetje kleven het is hier gemiddeld 6 meter diep en het stroomt nogal, als je voer hier te droog is zit je zonder voer te vissen als je korfje beneden gekomen is. In de zomer moet je dan ook regelmatig je voer weer wat bevochtigen. Ik vis met mijn eigen voer uit verschillende ingredienten samengesteld en heb de ervaring dat hier na een visdag de volgende dag de eigenschappen minder zijn.

Onze ervaring team Feedervissen.com is dat wij altijd het beste het voer aan de waterkant klaar maken. Als je het voer een avond er voor maakt dan kan je nooit zien wat de omstandigheden zijn van het water op het moment dat je gaat vissen. Is het rustige water met weinig stroming of juiste water met heel veel stroming. Het voer moet meestal aanworden gemaakt met water. Let op dat je er niet teveel water bij doet, het is makkelijker om er iets water bij te doen als het er weer uit te halen. Doe dit alles voordat men de hengels optuigt je heb op dat moment nog ruimte om het voer aan te maken en je gaat niet op je hengels staan.

Tip Tip Tip…, bevochtig het voer in een ruime emmer met een spons. Laat het voer ook naar dat men het heeft bevochtigd even tot rust komen ongeveer 10 minuten

Naar dat het voer in drie delen is bevochtigd en is klaar gemaakt, maakt men er een bal van ter grote van een tennis bal”zie de foto’s hierboven”. Kneed de bal goed samen en laat deze boven de emmer terug vallen in de emmer. Valt deze snel uit elkaar dan is het voer te droog, komt er tijdens het kneden water uit de voerbal dan is het voer te nat. Voer is pas goed als het naar het werpen tijdens het raken van het water langzaam uit een valt. Een klein balletje een meter uit de kant gooien is perfect om te testen of het voer goed

Als het voer gereed is dan gaat deze in een voerkorf samen met het aas aan het vis haakje en zal gegooid moeten worden naar de visstek waar je wilt gaan vissen.
Om een iets groter voer plek te maken kunt U eerst 4 of 5 korven met voer naar de plaats van bestemming gooien. Daarna doet u pas het onderlijntje met het haakje en
de aas aan de korf bevestigen en gaat het vissen echt beginnen.

Hieronder een basis voertjes voor brasem.

* 1 deel beschuitmeel,
* 1 deel broodmeel,
* 1 deel vanille poeder of vanille suiker,
* 1 deel fijne paneermeel,
* Een klein stukje droge en fijn gemaakte ontbijt koek.
* Mengt men hier nog iets van aas door heen bijvoorbeeld
* maden, mais of casters (pop maden) dan is het voer geheel compleet.

Hieronder een basis voor een Simpel feedervoertje.

* Basis: paneermeel en beschuitmeel. maatbeker 150cc
* Bindend: collant en maismeel. maatbeker 150cc
* Wolkend: melkpoeder en manioc. maatbeker 75cc
* Werkend: havermout en hennepzaadmeel.maatbeker 75cc
* Geurstoffen: fenuqriek en coriander. maatbeker 25cc
* Smaakstoffen: melasse en vanille. maatbeker 25cc

Denk goed dat men nooit teveel voer in een keer aanmaak. Gooi ook nooit het overschot aan voer naar het vissen terug in het water, denk hier aan vooral om het verzuren,van het water tegen te gaan. Neem het overschot aan voer mee naar huis en gooi het in de groenbak. Hou altijd u vis stek schoon.

Liever te weinig voer als te veel voer

Op sommige wateren is het voeren zelfs verboden. Informeer bij U vis vereniging of men mag voeren. Ook in de plaatselijke hengelsport winkel kunt U veel info verkrijgen over dit onderwerp. Indien U recepten heeft die men wil prijs geven, en wilt delen met u mede sportvissers zend dit dan per mail naar ons of zet het in het forum.

Hieronder een overzicht van hoe men verschillende soorten voer kan maken.
Om u vis voer recept te mailen

Hieronder een verhaal van een Belgisch visser hoe hij zijn voer klaar maakt.

Voor een lekker brasemvoertje maak ik altijd gebruik van van standaard voertjes.
Heel eenvoudig, en snel in elkaar te zetten.
Je hebt er voor nodig, de volgende standaard voertjes:
Als hoofdvoer neem ik feedermix.
Het geel spul, niet te verwarren met Belgisch geel,
wat eigenlijk speciaal voor het feedervissen is.
Dit gebruik ik dus als basis.
Het is in grote zakken te koop van ongeveer 1 kilo.

Dan de toevoegingen :

Belgisch geel, waarom het zo heet weet ik niet, maar het zorgt ervoor dat je een luchtig voertje krijgt.
Het zorgt er ook voor dat er een dwarrelende kolom van deeltjes rond je voertje maakt.
Het zit in zakken van ongeveer een kilo.
Gegrilde hennep. Waanzinnig spul, ruikt heerlijk,
en de vissen smullen er van. Brasem is er gek op.
Je doet er wel een aantal keer mee. Is alleen bedoeld als een toevoeging.
Maison brasem voer. Dit gebruik ik ook altijd als een toevoeging, dus niet als een hoofdvoer.

En dan een hele goede toevoeging is mais.
En dan niet zo’n duur blikje bij een vis-zaak, maar gewoon uit de supermarkt.
Zo’n blikje koop je nog voor geen euro….. En je vangt er brasem mee, ongelooflijk.

Aromix Brasem Dit is een zoetstof speciaal voor brasem zeggen ze.
Nou andere vis is er ook gek op, maar het gaat er om dat je voer lekker zoet is.
Dit is geweldig spul. Met zo’n fles doe je best wel lang. Telkens doe je maar een scheutje in je voer.

Ook casters moeten er door het voer. Je kan nieuwe kopen,
maar ik gebruik altijd de oude maden van een paar dagen terug, die verpopt zijn.
Zodoende raak je ook van je oude maden af, en dat scheelt weer.
Een hele goede tip is dat je deze oude maden eerst op een zeef gooit, en flink schut.
Het maismeel wat amoniak bevat, hetgeen door de maden is afgescheiden,
schut je hiermee van de kasters af.
Dit komt dus niet door je voer. Alleen kasters dus.
Het in elkaar zetten van het voer…. Nodig:

4 delen feedermix
3/4 deel gegrilde hennep
3/4 deel belgisch geel.
1/2 deel brasem voer.

Een flinke hand kasters. Het moet zo zijn dat er genoeg in het voer zitten.
Je kan ze fijn knijpen, zodoende komen de geurstoffen van de kasters door het voer heen.
Ikzelf doe dit niet, omdat ik het smerig vind om te doen, maar na afloop gaan ze
toch kapot omdat ik het geheel met de mixer van moeders de vrouw door elkaar heen meng.
Zodoende draaien de meeste wel kapot.

Een scheut Aromix Brasem. Dit zorgt ervoor dat het geheel een zoete geur krijgt.
Niet teveel. Ongeveer een half deel.

Een deel mais. Gooi de vloeistof die in het blikje zit niet weg,
maar doe dit bij het voer. Dit zorgt dat de maisgeur goed door het voer trekt

Gewone levende maden. Deze komen als allerlaatste in het voer.
Anders worden ze kapot gemalen door de mixer.
Bereiding:

Eerst doe je de eerste vier dingen bij elkaar.
Roer dit met een vork gelijkmatig door elkaar. Nog geen water.
Vervolgens doe je de Aromix Brasem in een beker, en gooi daar een scheut warm water bij.
De beker roer je, zodat de Aromix zich door het water mengt.
Zodoende komt de Aromix beter door het voer.
Die beker doe je dan bij het voer, en roert dit goed door elkaar.

Dan gooi je het sap van de mais door het voer. Ook dit roer je er doorheen.
Dan gooi je een half deel mais er door.
Het andere halve deel laten we nog even in het blikje zitten.
Dan gaan we er naar behoefte water bij doen, en telkens mixen met de mixer.
De hoeveelheid water hangt af of je met de vaste stok gaat vissen of met de feeder hengel.
Met de vaste stok moet je voerballen maken, dus moet het voer beter plakken, en dus natter zijn.
Met de feeder hengel moet het minder nat zijn.
Dus dat is afhankelijk hoe je gaat vissen.

Maak het niet te nat, water bij doen kan altijd nog. Nu doe je de kasters er door.
Als je daarna het geheel flink met de mixer hebt doorgeroert wordt
het een heel luchtig voer. Veel kasters gaan kapot, en vermengen zich met het voer.
Hier kan geen zeef tegenop. Dit is het tijdstip om de rest van het mais door het
voer te roeren, maar dat doen we minder intensief, zodat de korrels heel blijven.
Nu is het voer klaar voor gebruik. Je kan er nu mee gaan vissen,
mits je niet bent neergeslagen door je vrouw omdat je haar mixer hebt gebruikt.

Vertel haar niet dat die bruine dingetjes, die je aan snot hebt gemixt, gepopte maden waren. Dat is goed voor een week straf.
Montage van een voerkorf.

Het succes van elke visserij valt of staat met een goede aasaanbieding, en daarin is het feedervissen geen uitzondering.
In principe zijn er twee montagesystemen, schuivend en vast. Hieronder willen wij een aantal van deze korf montages omschrijven. Als er vragen zijn altijd een mailtje sturen. Team feedervissen.com helpt u graag op weg.

Montage 1

Een speldwartel wordt op de hoofdlijn gezet.
Maak dan een grote chirurgenlus en nog een kleine lus in het onderste eind van de grote lus. De speldwartel moet zich in de grote lus bevinden. Aan de speldwartel komt nu een voerkorf. De dubbele lus doet dienst als volgt.

1.In de eerste plaats is het een zelfhaak systeem.
Wil de vis met het aas wegzwemmen dan haakt hij zichzelf
in de bek zodra de bovenste knoop in de grote lus bereikt wordt. ( dit systeem werkt alleen als de vissen goed doorbijten ).

2.Ze verhinderd dat de voerkorf tijdens het werpen
te ver van het aas komt te liggen en zorgt er ook voor dat de korf bij het
bijvullen niet wegglijd.

3. De korf drukt tijdens de worp de kleine lus in
een hoek van 90° naar buiten en voorkomt zo het in de war raken van de lijn.