helderse kinderen doen het goed in hoogkarspel
07-07-2014

Op zaterdag 5 juli vond de jaarlijkste jeugdwedstrijd plaats waarvoor alle jeugdbegeleiders en secretarissen van HSV’s uit de regio Noord van MidWest Nederland een uitnodiging hadden ontvangen.

Jeugd baars-wit wedstrijd regio Noord

Op zaterdag 5 juli visten 20 kinderen bij HSV Klokkeweel uit Hoogkarspel de jaarlijke baars-wit wedstrijd van de federatie MidWest Nederland, regio Noord. Bij deze wedstrijd staan gezelligheid en plezier beleven in het vissen voorop. De wedstrijd wordt bewust gevist met klein en eenvoudig materiaal, zodat ieder kind een kans krijgt en het niet uitmaakt dat je een eenvoudig 3 meter telescoop hengeltje hebt en geen dure visuitrusting.

De jeugdcommissie van de federatie MidWest Nederland had HSV Klokkeweel uit Hoogkarspel gevraagd dit jaar de organisatie op zich te nemen, en dat deed Klokkeweel graag. Wij hebben 40 jeugdleden die deelnemen aan onze jaarlijkse competitie en sommigen doen zelfs mee met de baars competitie EN de witviscompetitie. Velen van hen deden deze dag dan ook mee an de wedstrijd.
We heetten Jeudleden van HSV Den Helder en De Schele Posch welkom bij het clubgebouw van de Ijsclub van Hoogkarspel, waar Klokkeweel de de lunch klaar had staan.We maakten ons zorgen over het weer, want een dag ervoor was het een warme droge dag, maar daar was deze dag weinig van over. De buienradar zag er niet goed uit voor deze middag (er werd zelfs onweer voorspeld…). Ook de wind leek steeds sterker te worden, daarom gingen we vissen in de Woid, een park in Lutjebroek (naast Hoogkarspel) waar veel beschutting was. De kinderen waren echt bikkels want ze lieten zich niet afschrikken door het weerbericht, en de vele begeleiders die waren mee gekomen ook niet: we gaan lekker vissen en een buitje daar kunnen we best tegen!

We vertrokken om 12.30 naar het viswater, waar we 4 stekken visten. Er werd steeds gevist tussen 2 vlaggen en de kinderen mochten zelf kiezen waar, als ze maar voldoende afstand van elkaar hielden. Dat verliep keurig, en de regen viel uiteindelijk best mee. Er werd gevist in periodes van 20 minuten waarbij een baars meer punten opleverde dan een witvis, een grotere baas zelfs nog extra punten.
Er werd door iedereen vis gevangen. De ene viste gericht op baars, de andere op witvis en sommigen maakte het totaal niet uit. Er werden in totaal 182 vissen gevangen, waarvan 39 kleine baarsen en 5 grote baarsen. De grootste baars was 16,5 cm en werd gevangen door Kjeld. Hij won daarmee een mooi bord die hij van Bart Schipper namens de jeugdcommissie kreeg uitgerijkt.

Een van de vissertjes had nog nooit gehoord van baarsvissen en na een korte spoedcursus van Paul- die bij Klokkeweel de jeugd baarsgroep leidt- ving hij meerdere baarsen. Er werden 2 grote brasems gevangen, de grootste was 44,6 cm. en werd door Remco gevangen. De een na grootste door Tom van Zijl. Ondertussen viel er af en toe een druppeltje regen, maar dat viel erg mee. De kinderen en begeleiders genoten en op stek 4 hadden we alle tijd om even op adem te komen: daar werd namelijk geen vis gevangen! Verschillende theorieen deden de ronde – misschien zaten alle vissen verderop in de sloot want daar lag kroos, of misschien was er een aalscholver langs geweest? Wat het ook was, na een kwartier hebben we de eindtoeter maar geblazen, want die laatste stek ging hem niet worden….

We eindigden de dag met een prijsuitrijking waarbij er voor de nummers 1 tot en met 3 per leeftijdscategorie door de jeugdcommissie een mooie beker werd uitgerijkt, er was daarnaast een mooie prijzentafel met voor iedereen een prijs, een pet van Sportvisserij Nederland en een gevulde tas. De uitslag van deze dag:

Jeugd tot 12 jaar:
1.Remco Sijm – 111 punten
2.Yrsa Koopman – 102 punten
3.Sem Roorda – 62 punten
4.Perry Pankras – 55 punten
5.Tycho Dijkhuijzen – 49 punten
6.Sven Laan -42 punten
7.Kjeld de Lange -41 punten
8.Kaya Kronenburg -21 punten
9.Sven Smit -20 punten
10.Bas van Zijl -18 punten
11.Kristel Sijm -18 punten
12.Magdalena Juckers -12 punten
13.Luke Korver -10 punten

14 Tom van ZIjl – 6 punten

15.Marit Ligthart – 6 punten

Jeugd 12 jaar en ouder:
1.Ard Esser -78 punten
2.Erwin Sijm -55 punten
3.Martijn Goudsblom -44 punten
4.Frank Ligthart -38 punten
5.Alet Juckers -21 punten
6.Yannick de Boer -20 punten

We kijken terug op een gezellige, mooie middag met veel vis, blije gezichten, tevreden begeleiders en leuke contacten tussen kinderen en begeleiders van verschillende verenigingen. We vonden het leuk om te horen hoe andere verenigingen het viswater in onze omgeving positief beoordeelden. Ja, bij ons in Hoogkarspel en omstreken hebben we prachtig viswater.
We kijken er al naar uit om volgend jaar het viswater bij een andere vereniging uit te proberen – misschien bij HSV Den Helder?