14-07-2014

Ondanks het mislopen van de finale tijdens het WK voetbal in Brazilië, kleurde zondag 13 juli 2014 toch Oranje. Voor het tweede jaar op rij nam Nederland deel aan het prestigieuze Fish ‘O’ Mania en was het spektakel live te volgen op televisie.

fishomania_2014_prijsIn een zinderend slotkwartier wist Nederland met minimaal verschil Polen en Ierland voor te blijven en won daarmee zilver achter Engeland. Een prachtige prestatie na de vierde plaats een jaar eerder.

Coach Stefan Verhoeven maakte al vroeg in het seizoen zijn selectie voor het Engelse evenement bekend. Vijf uur lang zouden topvissers Jurgen Spierings en Dieter Friederichs de tijd krijgen om zo veel mogelijk kilo’s vis aan te bieden. Dit alles onder een vergrootglas, want RTL werd wederom bereid gevonden om de complete wedstrijd live uit te zenden

Volgens Arjan Klop – vorig jaar deelnemer naast Spierings, dit jaar scherpe analist en commentator tijdens de wedstrijd – was de tactiek van Nederland glashelder voor Fish ‘O’ Mania 2014. De eerste uren werd ingezet op kleine vis om vervolgens tijdens het slotakkoord de grote jongens binnen te halen. De arena zat namelijk vol met karpers die uiteindelijk het verschil zouden moeten maken.

Zo gezegd, zo gedaan. Vanaf de eerste minuut werd vis boven water gehaald waardoor Nederland al tijdens de eerste weegronde bovenin het klassement meedraaide. Toen was echter al duidelijk dat Engeland een maatje te groot was voor de rest van het deelnemersveld en er dus gestreden moest worden voor plaats twee. Na ruim drie uur vissen begonnen concurrent Ierland en runner up Polen grote vissen te vangen ten teken dat Nederland van tactiek moest wisselen.

Met gespannen gelaat keek de bondscoach de laatste minuten naar het schouwspel wat zich voor hem afspeelde. “De druk was enorm. We wisten op dat moment dat we grote vissen moesten gaan vangen om in ieder geval aansluiting te houden, dus daar gok je dan op”, legt Verhoeven uit. “Op het eind verspelen we er nog een paar en dan is het afwachten wat Polen en Ierland gedaan hebben dat laatste halfuur.”

Tijdens de weging werd angstvallig gezocht naar resultaten en uiteindelijk was het Verhoeven zelf die uitsluitsel kon geven. “Ik hoorde door de portofoon van een official dat we tweede waren geworden. Dat is iets waar je op hoopt, maar als het dan echt is, voelt het als een droom die uitkomt.” De ontlading was enorm. Vissers en coaches vierden de tweede plaats alsof het goud was. “Dit was voor ons het hoogst haalbare, de jongens hebben het perfect gedaan”, aldus een terecht trotse Verhoeven.

Gemiddeld keken zo’n 78.000 mensen naar de uitzending, met als hoogtepunt ruim boven de 100.000 kijkers.