Vijver Heiligharn De Schooten

 

Afgelopen jaar heeft het bestuur de plannen gepresenteerd tijdens de algemene ledenvergadering van HSV Den Helder. Onze plannen waren gebaseerd op het veranderen van het visbestemmingsplan van de vijver in De Schooten.

 

Dit heeft het bestuur besproken, omdat er met grote regelmaat overlast werd geconstateerd. Buurtbewoners waren het zat dat er ‘s avonds overlast was van jongeren met scooters, die kwamen kijken bij het vissen, waarbij veelvuldig de muziek hard stond en alcohol werd genuttigd, tentenkampen die werden neergezet en de behoeften werden gedaan onder de flat.

 

Wij, als bestuur van HSV Den Helder, hebben één belang, en dat is het voorkomen van een algeheel visverbod op de vijver. Vandaar dat wij op zoek zijn gegaan naar een passende oplossing voor buurtbewoners en leden.

 

Ons voorstel was hierbij; Een rooster te plaatsen onder de duiker en de grote karpers weg te vangen uit de vijver, zodat de fanatieke karpervissers deze kunnen blijven vangen, maar dan 25 meter verder op.

Het vervolg hierop zou dan zijn, een avonturenvijver realiseren voor leden van de HSV, dit doormiddel van meerdere steigertjes, zuurstof pompen en het uitzetten van kleine karpers, steuren en zeelt.

 

Dit is besproken tijdens onze ledenvergadering 2015 waarbij 52 leden voor waren en 1 tegen. Deze beslissing was voor ons aanleiding genoeg om het project door te zetten.

 

In de loop van het jaar kwamen er berichten van karpervissers die hiervan niet van op de hoogte waren.

 

De karpervissers gaven aan, alsnog graag een gesprek met het bestuur te willen hebben, om hun bezwaren kenbaar te maken.

Dit overleg heeft inmiddels plaats gevonden, hierbij hebben de karpervissers aangegeven dat zij het van groot belang vinden dat de vijver niet afgesloten wordt.

 

Dit heeft het bestuur met de diverse instanties besproken, waarbij uiteindelijk besloten is om de vijver niet om te bouwen als avonturenvijver. Wel zijn er regels opgesteld, in overleg met de karpervissers, waarbij HSV Den Helder dan een algeheel verbod om te vissen op de vijver wil voorkomen.

 

  • Vissen tussen 20.00 uur en 08.00 uur aan de oostkant (onder de flat) is niet toegestaan
  • Men spreekt elkaar er op aan dat de overlast binnen de perken blijft (extra controle is niet mogelijk)
  • Het bestuur gaat een rooster regelen op de Torplaan zodat uitgezette vissen niet weg kunnen.