**NOTULEN JAARVERGADERING HSV DEN HELDER 4 APRIL 2024**

**1. Opening**

De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezigen van harte welkom. Vervolgens wordt er een moment van stilte gevraagd ter nagedachtenis aan de overleden sportvissers.
Daarna wordt de vergadering officieel geopend.
De voorzitter feliciteert ons lid Elron van de Broek met zijn behaalde kampioenschap Feederen. Hij was genomineerd voor Sportvisser van het Jaar in Den Helder, maar heeft helaas net niet gewonnen. Desondanks is het een prachtige prestatie.

**2. Vaststellen agenda**
Er zijn geen punten toegevoegd.

**3. Vaststellen notulen 4 april 2024**
De notulen worden blad per blad behandeld. Er zijn geen op- of aanmerkingen, zodat de notulen worden vastgesteld.

**4. Financieel verslag**
Het financieel verslag wordt door de penningmeester besproken. Er zijn verder geen op- of aanmerkingen op het verslag.

**5. Verslag kascontrolecommissie**
Er is een brief ontvangen van de kascontrolecommissie, bestaande uit de heren Gijzen en Janssen. Dhr. Janssen geeft uitleg en complimenteert de penningmeester dat alles er keurig uitziet.
De penningmeester geeft aanvullende toelichting.

**6. Dechargeren penningmeester**
In navolging van de kascontrolecommissie verleent de vergadering decharge aan de penningmeester. Hij ontvangt dit onder luid applaus.

**7. Verkiezing kascontrolecommissie**
De heren Gijzen en Janssen worden bedankt voor hun gedane controle.
De nieuwe kascontrolecommissie voor 2024 bestaat uit de heren Stef Bonte en Fred de Beijer. Het reservecommissielid is Mark de Koning.

**8. Verkiezing bestuursleden**

Aftredend en herkiesbaar:

– Jeffrey Jumpertz, penningmeester

**9. Bespreken ingekomen stukken 2023/2024**

– **Samenvoeging van de Onderlinge en HSV. **
Er is een bijlage toegevoegd die door de vergadering is goedgekeurd. Jeffrey en Tom hebben nog enkele punten toegelicht, maar dit was al besproken tijdens de vergadering van de Onderlinge.

– **Voorstel verhoging van de contributie. **
Tom en Jeffrey leggen uit wat de reden is voor het voorstel tot contributieverhoging. De kosten van Sportvisserij en de Federatie zijn dusdanig hoog dat deze niet meer gedekt kunnen worden met de huidige contributie.

De afdracht voor de Federatie en Sportvisserij Nederland bedraagt € 25,00, en de kosten voor administratie per lid zijn € 2,50. Dit resulteert in een kostprijs van € 27,50. Aangezien de contributie voor een volwassen lidmaatschap € 30,00 is, kunnen de kosten niet meer worden gedekt.

Het voorstel van het bestuur is om de contributie te verhogen naar € 35,00 voor een volwassen vispas. De prijzen voor 2025 zullen dan worden:

| Vispas | Nieuw | Oud | Winkel |
|
| Vispas | € 35,00 € 30,00 € 40,00
| Junioren vispas | € 30,00 € 26,00 € 33,00
| Jeugd vispas | € 7,50 € 5,00 € 8,00
| Extra vispas | € 15,00 € 15,00 € 15,00

**Reglement Bootjeswedstrijden**
Het bestuur wil het reglement voor de bootjeswedstrijden vaststellen voor de aankomende wedstrijden. Bij de bootjeswedstrijden tellen de drie grootste vissen van de soorten snoek, snoekbaars en baars. Deze vissen moeten voldoen aan de wettelijke minimale maat. Wanneer een boot van elke soort een vis weet te vangen, ontvangt die boot 100 extra punten, mits de snoek, snoekbaars en baars voldoen aan de wettelijke minimale maat.

**Reglement Koppel Snoekwedstrijden**
Voor de koppelwedstrijd gericht op snoek wil het bestuur het volgende toevoegen: wanneer een koppel op snoek vist, mogen de deelnemers niet verder dan ongeveer 50 meter van elkaar vissen. We zullen niet met een centimeters nauwkeurigheid handhaven, maar het is van belang dat niet één visser in Julianadorp vist terwijl de ander in Den Helder is.

**Schoonmaakronde Den Helder 2024**
Op 15 juni houden we een schoonmaakronde in Den Helder. De animo is momenteel niet erg groot, maar we hopen dat er tegen die tijd toch meer mensen zullen deelnemen.

**Gesprekken met de Gemeente**
Tom benoemt een aantal zaken die lopende zijn met de gemeente en wat er besproken is met diverse partijen en personen:

– **Maaibeleid: ** Dit beleid ontbreekt; er wordt gemaaid naar aanleiding van de behoefte, zonder vaste structuur.

– **Baggeren: ** Ook hier is er geen beleid. Soms wordt er gebaggerd zonder aankondiging, bijvoorbeeld in De Schooten.

**Zeehonden**
Jeffrey legt de huidige situatie rondom zeehonden uit. Dit probleem speelt al sinds 2019 en er is tot nu toe geen oplossing gevonden. Enkele weken geleden heeft de kwestie geëscaleerd, wat heeft geleid tot media-aandacht uit het hele land. Diverse partijen, waaronder Sportvisserij Nederland, hebben zich nu gemeld om met ons in gesprek te gaan. Jeffrey en Tom hebben met verschillende media gesproken, en het resultaat hiervan is dat er op 17 mei 2024 een gesprek met de gemeente gepland staat.

**Jeugddag HSV**
Op 15 juli 2023 hebben we een prachtige en goed bezochte jeugddag georganiseerd aan de Avonturenvijver. Er waren diverse demonstraties en Bert de Groot was aanwezig met verschillende vissoorten. Ook waren wereldkampioen Anja Groot en haar vriend, Europees kampioen, te gast om demonstraties te geven.
De nieuwe datum voor de jeugddag in 2024 is 20 juli. We gaan dan met ongeveer veertig kinderen naar Toms Creek om te vissen op verschillende vissoorten, waaronder steur.

**Bootjesdag voor Kinderen**
Jef vraagt of er leden zijn die een dag met kinderen willen vissen met een bootje. Pierre van Dorst geeft aan dat hij mee wil doen.

**Rondvraag**
Jef vraagt wie er interesse heeft om viscoach of vismeester te worden. Geert geeft aan dat hij wel interesse heeft.
Er wordt gevraagd naar de situatie rondom het baggeren in Julianadorp. Het lijkt erop dat er overal in Julianadorp waterplanten groeien, tot het punt dat men er bijna overheen kan lopen. Jeffrey vraagt de leden uit Julianadorp om een lijstje door te sturen met de plekken waar de waterplanten het ergste zijn. Deze informatie kunnen we gebruiken om in gesprek te gaan met de desbetreffende instanties.

Er wordt gevraagd waarom er vanuit de vereniging geen karperwedstrijden meer worden georganiseerd?
Jeffrey legt uit hoe dit zo gekomen is; Het is al meerdere keren aangegeven dat dit wel kan en wij hierbij ondersteuning willen bieden, de vraag is aan de karpervisser welke datum willen jullie dit houden en volgens welke regelementen willen jullie vissen? het bestuur stelt voor onder de karpervissers een commissie op te richten om een plan te ontwikkelen en dit aan het bestuur voor te leggen. In het verleden is dit al meerdere keren aangedragen, maar tot op heden zijn er geen plannen bij het bestuur ingediend.

Paul van Wolveren geeft aan dat hij veel controleert voor de vereniging en dat deze controles positief worden ervaren. Hierdoor zijn er minder overtredingen.
Gerda vraagt of er dit jaar een koppelwedstrijd kan worden georganiseerd voor witvissers. Het bestuur buigt zich over deze vraag.
Edwin Schoorl brengt het probleem van de aalscholver ter sprake, dat steeds groter wordt, en vraagt of hier niets aan gedaan kan worden. Aangezien de aalscholver beschermd is, kunnen we hier niets aan veranderen. Het is echter wel een landelijk probleem.
Piet de Haan vraagt of er gemaaid kan worden bij de steigers van Het Oude Veer.
Jeffrey geeft aan dat hij dit zal regelen met een hovenier.

Mark de Koning vraagt waarom er geen karpervisser in het bestuur zit. Het bestuur vraagt zich af wat de meerwaarde hiervan zou zijn een bestuursfunctie behelst meer dan alleen de karpervisser vertegenwoordigen. Het bestuur adviseert Mark een karpercommissie op te richten, waaruit een vertegenwoordiger naar het bestuur kan komen om hier voorstellen te doen. Dit is al diverse keren tegen karpervissers aangedragen, maar het is nog niet van de grond gekomen.
Er wordt gevraagd naar de bouwplannen bij Station Zuid. De vraag is hoe het water daar zal stromen en welke oplossingen hiervoor worden overwogen. Wij weten hier momenteel nog te weinig over en hopen in het aankomende jaar meer informatie te ontvangen.

11. Sluiting van de vergadering

De voorzitter sluit de vergadering om 21.45 uur en wenst iedereen een goede vangst toe dit seizoen.

Aldus genotuleerd op 4 april 2024.

Vastgesteld op ?-?-2025.

Voorzitter: T. Looijestein Secretaris: F. Tak